dinsdag 1 maart 2011

Gelezen en geraakt!

Tijd voor een nieuwe rubriek: gelezen en geraakt! Stukjes uit boeken die een indruk op mij nalieten.

Dit komt uit de verborgen geschiedenis van Donna Tartt en vind ik fantastisch goed omschreven.

"Niet dat het allemaal ‘zwart werd’, niets daarvan; alleen dat de gebeurtenis zelf wazig is door een of ander primitief, verdovend effect waardoor het destijds werd verdoezeld; hetzelfde effect, denk ik, waardoor moeders in hun angst om een kind in een ijskoude rivier duiken of een brandend huis in rennen; het effect waardoor iemand die een zwaar verlies heeft geleden soms een begrafenis kan doorstaan zonder te huilen. Sommige dingen zijn te erg om ze ineens te kunnen vatten. Andere dingen – naakt, opspelend, onuitwisbaar in al hun gruwelijkheid – zijn te erg om ze ooit echt te kunnen bevatten. Pas later, in alle eenzaamheid, in de herinnering, beginnen ze door te dringen: wanneer de as koud is, wanneer de rouwenden zijn vertrokken, wanneer je om je heen kijkt en merkt dat je – tot je grote verbazing – in een heel andere wereld staat."

The Miss.

5 opmerkingen:

elke zei

Prachtig boek is dit. Ook een aanrader trouwens: Bal Masqué, maar vraag me niet wie het geschreven heeft (een Spaanse). Daarin stonden stukken waarbij ik bijna begon te kwijlen en jaloers werd omdat ik dat zelf niet kon.

Ik bedacht mij daarnet trouwens iets gelijkaardigs in de auto naar huis bij het beluisteren van een liedje: over hoe mooi een enkele zin wel kan zijn. Door dit hier te lezen, besloot ik het op mijn blog te gooien. Niet zonder erbij naar hier te verwijzen uiteraard :-)

Huize Steen. zei

Prachtig!

Mathieu zei

Dit gaat een heerlijke rubriek worden.

Mengelmoes zei

Goed idee!
Vandaag was ik in een winkel (Pluis)en ik was aan 't babbelen met de mevrouw van de winkel (een hele lieve)en zo diepte zij opeens een boek op en liet me een paar stukken lezen en dat vond ik zo speciaal. Dat raakt mij ook.

wijplukkendedag zei

Ik vond dat een prachtig boek. Heb het al een keer of drie gelezen en telkens blijf je nieuwe dingen ontdekken ...