zaterdag 8 januari 2011

3. Mijn ouders

Dat is een moeilijke. Een relatie met veel ups and downs die vooral ups kent wanneer ik ze af en toe eens zie en niks van hen verwacht. Want dan hebben wij gezellige etentjes en oppervlakkige, maar toffe, babbels.

Ze zijn nog steeds samen en lijken nu gelukkig te zijn met elkaar, al herinner ik mij dat ik als kind vaak hoopte dat ze uit elkaar zouden gaan. Mijn moeder is voor mijn vader de absolute nummer één en dat voelde ik als kind heel erg vaak. Als mijn ma en ik kibbelden (en dat gebeurde nogal vaak) kwam mijn vader binnen om mij de les te spellen. Wat er ook aan de hand was geweest, ik zou het wel gedaan hebben. En dat zorgde voor wrevel, want het wakkerde mijn veel te grote onrechtvaardigheidsgevoel aan.

Ik durf hen niet goed te omschrijven, omdat ik er zeker van ben dat andere mensen hen anders zullen ervaren dan ik. Maar voor mij is mijn vader een man die zich heel onbegrepen voelt. Mijn mama bedoelt alles altijd goed maar betrekt vaak alles op zichzelf, wat ervoor zorgt dat ik nooit het gevoel heb bij haar terecht te kunnen als ik ergens mee zit.

Mijn algemeen gevoel bij hen is gemis. Ze kennen mij niet en hoe goed ze het ook bedoelen, ze hebben de gave om altijd op de foute moment de foute dingen te zeggen. Ik voel mij vaak teleurgesteld in hen omdat ik meer van hen verwacht dan zij mij kunnen/willen geven. Ik mis een emotionele band. En mijn moeder mist die ook. Zij wilde het soort moeder zijn die zij nooit had gehad. En ik ben niet het soort kind dat zij heeft gewild, denk ik.

Maar we zien elkaar graag, zij het elk op onze eigen manier.

The Miss.

2 opmerkingen:

elke zei

ouder-volwassen kind-relaties zijn precies toch overal wel moeilijk. Ik houd dan eerlijk gezegd mijn hart vast en heb geen idee wat ik zal moeten doen om het goed te doen. Kan je het eigenlijk wel goed doen ooit? Ik wil niet worden zoals mijn moeder maar is iets anders dan beter?

Moeilijke dinges. De tijd zal het uitwijzen.

smiley zei

Wauw, die omschrijving van je mama in je derde alinea past zo hard ook bij mijn mama!
Mooi geschreven! En met waarheid geschreven! (Dat geldt waarschijnlijk voor elke ouder-kind-relatie)